Dunia

A$ 170 Juta Denda Terhadap Google Kerana Melanggar Privasi Kanak Di YouTube

Suruhanjaya Perdangan Persekutuan dan Peguan Negara New York meletak tuduhan keatas Google akan perkhidmatan YouTube-nya kerana telah untung berjuta A$ hanya dengan hasil maklumat peribadi kanak-kanak tanpa izin ibu-bapa mereka.Tuduhan itu mengharuskan Google membayar A$ 136 juta kepada FTC dan denda tambahan A$ 34 juta kepada negara New York kerana didakwa melanggar peraturan perlindungan privasi dalam talian (COPPA) kanak.


Peraturan COPPA memerlukan laman web dan perkhidmatan dalam talian yang perlu mendapat kebenaran dari ibu-bapa kanak-kanak terdahulu sebelum mengumpulkan maklumat peribadi daripada kanak-kanak dibawah umur 13 tahun dan kemudian menggunakannya untuk pengiklanan yang disasarkan.Walau bagaimanapun siasatan FTC terhadap perkhidmatan Video Google untuk Kanak-kanak yang dipanggil Youtube kids, mendedahkan bahawa ia telah mengumpul data kanak-kanak secara haram di bawah 13 tahun.


Menurut pengawal selia, YouTube memperoleh berjuta-juta dolar dengan menggunakan maklumat yang dikumpul untuk menyampaikan iklan yang disasarkan kepada penonton saluran ini.


YouTube menonjolkan popularitinya dengan kanak-kanak kepada bakal pelanggan korporat," kata Pengerusi FTC Joe Simons. "Tetapi apabila ia mematuhi COPPA, syarikat itu enggan mengakui bahawa sebahagian daripada platformnya diarahkan kepada anak-anak. Tidak ada alasan untuk pelanggaran undang-undang YouTube.

Untuk menyelesaikan tuduhan, YouTube bersetuju untuk membayar denda $ 170 juta, dengan $ 136 juta pergi ke FTC dan $ 34 juta ke New York State.


Penalti adalah setakat yang paling ketara yang pernah diperoleh FTC dalam kes yang melibatkan peraturan COPPA sejak Kongres menguatkuasakan undang-undang ini pada tahun 1998. Walau bagaimanapun, ia hanya sebahagian kecil daripada denda $ 5 bilion yang FTC dikenakan pada Facebook tahun ini untuk privasi pelanggaran .


Share this:

Catat Ulasan

 
Hakcipta © 2017- Dtbn.com.my | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)