Dunia

Tips Percutian Ke Bali Yang Ringkas Dan Bermanfaat

Anda sedang bercadang untuk bercuti ke Bali Indonesia? Semestinya anda bakal menerima pengalaman yang tidak dapat dilupakan setiap kali melancong.


Bali telah berada dalam kategori lokasi percutian yang terkenal di seluruh dunia malah mempunyai pelbagai tempat-tempat menarik untuk dikunjungi.


Namun begitu masih ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui kata orang tempat orang adalah berbeza dengan tempat kita jadi jom lanjutkan pembacaan berikutnya.



Antara tips penting ketika bercuti ke Bali adalah lakukan perancangan yang teliti supaya masa anda yang ada itu tidak dibazirkan dengan tidur sepanjang hari kecuali itu adalah hobi anda ketika melancong di tempat orang.


Kaji dahulu lokasi pilihan kerana tidak semua destinasi sesuai untuk dikunjungi salah satu faktor adalah mengenai cuaca dan persekitaraan.


Jika anda mencari tempat rehat, Kuta semestinya bukan pilihan yang tepat kecuali tiada pilihan . Pakaian semasa berada di Bali turut memainkan peranan kerana ia bukanlah satu-satunya yang anda wajib ada ketika berada disana disebabkan Bali terdapat banyak jenis bar, restoran dan kelab yang mengenakan dress code.


Oleh sedemikian pastikan anda bawa pakaian yang mencukupi dan bersesuaian supaya mudah pergi ke tempat-tempat tersebut.


Adat resam juga sangat penting di Bali maka tunjukkan sahaja tanda hormat selagi tidak melanggar batasan agama. Seterusnya jika anda suka terhadap haiwan comel maka sila berhati-hati kerana jika anda terjumpa mungkin haiwan tersebut adalah jenis liar begitu juga hati-hati dengan penyakit anjing gila.


Bali dikatakan mempunyai banyak anjing liar dan keadaan haiwan ini dalam kondisi yang sangat serius jadi sentiasalah berhati-hati.


Dikatakan setiap kali musim hujan di Bali harga tiket akan menjadi murah namun sumber ramalan kaji cuaca musim itu akan berlaku sekitar bulan Januari hinga April, Oktober hingga November. Tetapi pada musim ini sangatlah sesuai jika anda hanya fikir untuk melakukan aktiviti indoor sahaja.


Jadikan tradisi tawar menawar itu sebagai hobi jika tidak ingin dikenakan harga mahal namun ia hanya berkesan kepada peniaga kecil. Tidak lupa juga pastikan tawar menawar itu berada dalam situasi yang hormat supaya tidak meninggalkan kesan terhadap peniaga kecil disana.


Share this:

Catat Ulasan

 
Hakcipta © 2017- Dtbn.com.my | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)