Pasaran

Rusia Dalam Usaha Mewujudkan Modul Robot Untuk Penyelenggaraan Satelit

Pusat Sains Rusia bagi Robotik dan Teknikal Cybernetics (RTC) sedang membangunkan peralatan untuk penyelenggaraan kapal angkasa jauh di orbit.RTC menjalankan kerja-kerja pembangunan sokongan yang dinamakan robot sokongan kapal angkasa yang prospektif. Ini adalah muatan bagi platform pangkalan kapal angkasa, menjadikan ia satu perkhidmatan, mampu melaksanakan operasi penyelenggaraan orbit.


Projek itu akan menjadi unit bekerja sebagai mengisi bahan bakar kapal angkasa dan lain-lain kemahiran pembaikkan menggunakan alat kawalan jauh dari bumi.RTC telah membangunkan modul prototaip yang dilengkapi dengan "sensor yang membolehkan pelaksanaan pelbagai algoritma kuasa tork kawalan jauh", akan datang turut tidak perlu memberi risiko kepada angkasawan untuk dihantar ke angkasa yang mungkin memerlukan kos belanja yang tinggi untuk membaik pulih satelit di angkasa lepas.


Rusia , China, Amerika memang taksub dengan projek angkasa lepas namun Jepun turut tidak ketinggalan cuma ia sekarang dalam krisis menanggani masalah serangan Tsunami yang memakan belanja yang besar untuk membaik pulih bencana alam sebelum ini.


s

Share this:

Catat Ulasan

 
Hakcipta © 2017- Dtbn.com.my | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)