Pasaran

Qatar Bakal Melabur A$ 3 Bilion Pada Pakistan

Qatar mengumumkan untuk melabur $3 bilion dalam bentuk matawang Pakistan dalam sumber Qatar News Agency. Pengumuman itu berlaku sehari selepas kunjungan dua hari Qatar Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani ke Pakistan.Timbalan Perdana Menteri dan Menteri luar negeri mengumumkan pelaburan baru dalam bentuk deposit dan pelaburan langsung bernilai sejumlah QR3 bilion di Republik Islam Pakistan kata sumber berita luar negara.


Pakar ekonomi mereka juga mengeluarkan sumber bahawa perkongsian ekonomi Qatar-Pakistan akan berjumlah $9 bilion dengan aspirasi untuk pembangunan dalam hubungan antara kedua-dua negara di semua peringkat politik, ekonomi, sukan dan budaya.Penasihat kewangan perdana menteri Pakistan turut membuat tweet dengan mengucapkan terima kasih kepada kepada Emir Qatar HRH Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani kerana mengumumkan A$ 3 bilion sebagai pelaburan dalam Pakistan.


Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Arab Saudi dan Emiriyah Arab bersatu juta telah mengumumkan pakej bailout sebanyak A$ 6 bilion bagi Pakistan.


Ini turut satu kebanggaan kepada ekonomi Pakistan demi menaikkan taraf ekonomi mereka kepada yang lebih baik setelah berubahnya pemimpin dan kuasa politik di negaranya sepertimana yang sedang berlaku di Malaysia.


Share this:

Catat Ulasan

 
Hakcipta © 2017- Dtbn.com.my | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)