Dunia

Adakah Penggunaan Tempered Glass Telefon Berbaloi Untuk Pengguna?

Tempered Glass adalah teknologi baharu bagi menggantikan Screen Protector variasi plastik semenjak muncul peranti jenis sesentuh.Aksesori telefon yang terbaru ini dikatakan dapat menjelaskan ke tahap full HD maka pengguna dapat melihatkan secara jelas berbanding jenis protector jenis plastik sebelum ini.


Jika anda lihat gambaran diatas, dari sudut marketing sungguh memukau peralatan gerudi pun diorang tampal dalam gambar tu. Kononnya teknologi Tempered Glass lebih baik dan tidak mudah retak mahupun pecah jika peranti terjatuh.Benarkah teknologi ini tidak mudah retak berbanding penggunaan plastik seperti sebelum ini? Mengikut kaji selidik di pasaran mempunyai beberapa jenis gred tahap glass dimana seperti biasa yang mahal tidak semestinya baik dan yang murah juga tidak semestinya kurang baik. Ini semua bergantung pada kecerdikkan pembeli dan marketing peniaga dimana kearah telus atau tidak terhadap barangan yang diniagakan.Manakala mengikut ujian yang kami lakukan terhadap Tempered Glass Screen Protector yang dibeli dari DirectD dengan harga sekitar RM 20. Eh. . . bukankah perniagaan syarikat penjual telefon ini berkembang maju? Tapi pada kami ia tidak bermakna kualiti aksesori mereka sangat baik berbanding kedai telefon lain.


Gambar diatas adalah hasil penggunaan yang sederhana ibarat menerima hentakkan di paras yang rendah, namun ia memberikan impak yang sangat besar sehingga mengganggu penglihatan.


Sudut Pandangan Baik


Lebih baik tempered glass yang retak berbanding screen telefon yang retak, katakan 10 kali retak dalam masa setahun disitu sudah terlihat kos aksesori anda bakal melambung demi keselesaan mata ketika mengguna. Namun pada pandangan kami pula sudah pasti lebih memilih protector jenis plastik kerana ia bukan sahaja kalis calar malah tidak memberikan kesan tebal pada telefon berbanding tempered glass.


Sudut Pandangan Tidak baik


Ia akan menjadikan kos pembaikkan yang banyak kerana sentiasa perlu membeli aksesori yang baru, itu sahaja huraian kami mengenai penggunaan tempered glass ini, semoga posting ini dapat memberikan anda manfaat dimasa akan datang.


Share this:

Catat Ulasan

 
Hakcipta © 2017- Dtbn.com.my | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)