Dunia

Penduduk Gaza Tiada Sumber Elektrik Dan Sumber Air Bersih

Kawasan-kawasan besar di Gaza Strip yang berjaya dikepung oleh rejim zionis telah dimusnahkan sedikit demi sedikit sehingga menyebabkan gangguan elektrik dan air yang dikatakan telah diganggu oleh rejim zionis IsraelSyarikat Pengedaran Elektrik di Gaza mengesahkan bahawa penjana kuasa kedua telah berhenti bekerja, sejak 4 pagi dan menyebabkan ribuan penduduk Gaza sedang menghadapi musim cuaca sejuk baru-baru ini tanpa alat pemanasan. Permasalahan elektrik dan air di pusat Gaza, serta Khan Younis dan Rafah di selatan Gaza harus diberi perhatian oleh dunia kerana ia akan membuatkan penduduk mati kesejukkan.


Sumber berkata bahawa elektrik dijangka akan berfungsi dengan normal sebaik sahaja generator yang rosak itu dapat diperbaiki secepat yang mungkin. Anda bayangkan jika berada di tempat mereka dimana nyawa tu bila-bila masa sahaja boleh melayang disebabkan banyak faktor terutama dari serangan rejim zionis.


- Air mereka ditutup

- Elektrik mereka ditutup

- Jet zionis mereka setiap hari (membuat kata bodoh dengan alasan mensasarkan Hamas).

- Israel tidak membenarkan mereka memanfaatkan laluan lautan.

- Israel tidak membenarkan mereka memanfaatkan laluan udara.

- Hampir masa mempunyai kematian.
Gaza yang telah berada di bawah pengepungan 12 tahun oleh rejim telah berjuang selama bertahun-tahun dengan kekurangan bekalan kuasa akibat akses bahan api yang terhad dan infrastruktur yang terdegradasi turut sukar dapat bantuan dari negara luar mahupun negara jiran.


Gaza adalah salah satu tempat yang paling padat penduduk di dunia dan telah mengalami gangguan kuasa sehingga 24 jam sehari disebabkan kebanyakkan dari mereka telah dihalau oleh rejim zionis dari kediaman mereka dan menjadikan daerah itu tempat terakhir mereka berjuang. Gambaran peta diatas menunjukkan kawasan gaza itu terlalu kecil berbanding dari negara asal mereka yang telah dijajah oleh bangsa zionis sekian lamanya.


Walaupun kelihatan mereka berada dekat dengan perairan pantai namun ia bukan menunjukkan mereka menjalani kehidupan bebas seperti negara lain kerana perairan itu pun telah dikepung oleh tentera zionis yang sentiasa menyekat bantuan dari luar untuk memasuki kawasan Gaza.


Adakah dunia hari ini terus membisu atau pun sudah dikawal rapi oleh sistem dajjal dimana masing-masing sedang menyibukkan diri dengan masalah negara masing-masing sehingga umat muslim di palestin dicabut nyawa hampir setiap jam.


Perlukah kita sebagai rakyat biasa terus menyimpan duit di bank tanpa membantu sesama umat muslim yang sedang di tindas tanpa henti oleh kekejaman pengganas yang berhasrat untuk menghapuskan umat Islam di serata dunia.


Share this:

Catat Ulasan

 
Hakcipta © 2017- Dtbn.com.my | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)