Dunia

Iran Mempamerkan Peluru Balistik Dengan Keupayaan Jarak jauh 2,000 KM

Iran mempunyai keupayaan untuk membina peluru berpandu balistik dengan jarak yang lebih jauh menurut ejensi Iran NewsPeluru berpandu Iran kini mempunyai kekuatan jarak sejauh 2000 kilometer (1,240 batu) dan banyak "pangkalan musuh" berada dalam jarak 800 kilometer dari Republik Islam, Sumber dari ketua ruang udara Pengawal Revolusi, Amirali Hajizadeh.


Presiden A.S. Donald Trump mengeluarkan perjanjian antarabangsa mengenai program nuklear Iran pada bulan Mei dan mengembalikan sekatan ke Tehran. Beliau berkata perjanjian itu dianggap mempunyai kesalahan dan kelemahan kerana ia tidak termasuk sekatan terhadap pembuatan peluru berpandu balistik Iran atau sokongannya terhadap proksi di Syria, Yemen, Lubnan dan Iraq.
"Kami mempunyai keupayaan untuk membina peluru berpandu dengan jarak yang lebih luas," kata Hajizadeh"

Kerajaan Iran juga telah menolak rundingan dengan Washington mengenai keupayaan ketenteraannya, khususnya program peluru berpandu yang sedang dinaik taraf.


Bulan lalu, Hajizadeh berkata bahawa pangkalan A.S. di Afghanistan, UAE dan Qatar, dan syarikat penerbangan pesawat A.S. di Teluk berada dalam jarak peluru berpandu Iran dan ia telah menakuti Trump.


Share this:

Catat Ulasan

 
Hakcipta © 2017- Dtbn.com.my | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)