TERKINI

Sabtu, 5 Januari 2019

PM Israel Benjamin Netanyahu Mengawal A.S

Sumber mengatakan A.S telah dipengaruhi oleh Israel sejak berkurun lama dulu sehingga Benjamin Netanyu diiktiraf sebagai PM.Pegawai kanan Israel telah mendedahkan maklumat mengenai lawatan Benjamin Nentanyu ke Brazil, terutama pertemuannya bersama Setiausaha negara A.S Mike Pompeo.


Israel turut merancang menjadikan A.S sebagai pelindung negaranya bagi memperkuatkan lagi sistem pertahanan dan menunaikan sebarang permintaan.


Satu demi satu A.S yang dipimpin oleh Trump telah cuba melaksanakan permintaan dari Israel termasuk membenarkan penyekatan bantian kemanusian kepada rakat Palestin.Trump juga pernah dalam cubaan mengistiharkan kota Baitulmuqaddis adalah ibu pejabat Israel.


Walaubagaimanapun tindakan itu telah dibantah oleh umat Islam seluruh dunia termasuk pemimpin Turki Erdogan yang lantang bersuara.


A.S juga telah mencuba sedaya upaya menutupi kekejaman Israel terhadap penduduk tebing barang Gaza dengan menggunakan media.


Media barat dari A.S juga tidak henti-henti menuduh umat Islam adalah pengganas untuk mengalihkan perhatian isu di Palestin.


Bagi rakyat palestin perjanjian damai hanyalah lakonan oleh A.S kerana agenda yang sebenarnya adalah cubaan tunaikan kehendak Israel.


Dalam satu kenyataan Trump pernah mengarahkan Israel membayar ganti rugi yang pernah dilakukan terhadap Palestin untuk keamanan walaupun pada hakikatnya Israel tidak perlu berbuat apa-apa.


Pemimpin Palestin juga telah membalas dengan mengatakan tiada rancangan sahih untuk penyelesaian yang adil dari A.S dan Israel dan kenyataan Trump itu benar-benar satu pembohongan.


Sumber dari A.S juga mengatakan kedutaan mereka ke Israell, David Friedman yang bekerja untuk syarikat Trump bersemangat dalam menyokong pembinaan penempatan Israel untuk menyempitkan lagi wilayah Palestin.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ping Artikel Yang Lain