TERKINI

Ahad, 20 Januari 2019

Persempadanan Turki Dan Syria Terus Diperkuatkan Untuk Misi Bantuan

Ankara berjanji akan terus memerangi keganasan di sepanjang sempadannya sehingga kumpulan pengganas dibasmi.Dikatakan rakyat Turki yang tinggal di sempada Syria turut terkesan dengan isu konflik peperangan di negara Syria sehingga serangan yang dilakukan oleh pengganas di Syria telah mengorbankan lebih daripada 2,000 orang yang tidak bersalah berhampiran Turki sejak tahun 2005.


Perang saudara di Syria telah menggangu keamanan negara-negara di rantau itu dan Turki juga mengganggap ia adalah tanggungjawab terbesar bagi mereka dalam melakukan misi bantuan kepada penduduk dikawasan yang terjejas.Tentera A.S berjaya dikeluarkan dari Syria bagi memberi laluan kepada Turki.


Manakala Rejim Assad berusaha dalam memperkuatkan lagi kubunya bersama bantuan dari Rusia kata sumber media dari timur tengah.Setelah tentera Turki berjaya menawan Idlib bersama beberapa pasukan penentang dari Syria tempoh hari, pihaknya terus berusaha dalam memperluaskan lagi dalam menuju ke beberapa daerah demi menghulurkan bantuan kemanusian.


Dengan itu Erdogan bersama Putin membincangkan mengenai penubuhan zon selamat di sepanjang sempadan Turki demi memastikan penduduk kawasan sempadan itu dapat menerima bantuan kemanusian dari Turki dan seluruh dunia.


Artikel ini tidak berpihak kepada sesiapa namun kami menyokong misi menyelamat demi keamanan yang dilakukan oleh Turki di sempadan Syria maka dari beberapa penulisan ini kita tahu siapa yang benar siapa tidak benar.


Seperti yang kita tahu jika membaca artikel dari media barat mereka sering mengatakan puak keamanan adalah pengganas dan penentang oleh sebab itu mereka memusingkan berita itu supaya menggambarkan penduduk Syria yang tidak berpihak kepada rejim Assad adalah puak penentang dan harus dibedil dengan serangan Bom.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ping Artikel Yang Lain