Dunia

Minta Bantuan Fed Untuk Mengekalkan Ekonomi AS - Donald Trump

Presiden AS tidak gembira dengan rizab Persekutuan, Pengerusi Jerome Powell pula menaikkan kadar faedah dan berkata bank pusat AS harus buat lebih banyak keuntungan demi meningkatkan ekonomi.Trump juga menuduh China dan Eropah telah memanipulasi mata wang masing-masing kerana The Fed telah menaikkan kadar faedah dua kali pada tahun ini dan dijangka berbuat demikian sekali lagi bulan depan dengan inflasi harga pengguna meningkat kepada 2.9 peratus pada bulan Julai, tahap tertinggi dalam enam tahun, dan pengangguran pada 3.9 peratus, tahap paling rendah dalam masa 20 tahun.


Trump berkata China sedang memanipulasi mata wang yuan untuk membayar import yang dikenakan oleh Washington. "Saya fikir China memanipulasi mata wang mereka, sememangnya. Dan saya fikir euro sedang dimanipulasi juga, "kata Trump. Sumber - ReutersDolar AS telah mengukuh tahun ini sebanyak 5.35 peratus berbanding yuan, membalikkan sebahagian besar penurunannya terhadap mata wang China pada 2017.


Euro turun sebanyak kira-kira 4.3 peratus berbanding dolar AS tahun ini, kebimbangan mengenai kadar pertumbuhan ekonomi dalam blok perdagangan EU dan ketegangan perdagangan AS-Eropah.


Oleh disebabkan itu, AS seringkali menganggu ekonomi negara-negara asia dan timur tengah kerana negaranya sendiri mempunyai masalah hutang yang tinggi sekaligus mungkin dapat pertolongan dari The Fed.


Dolar AS juga dikatakan telah melemah disebabkan perang ekonomi oleh negara-negara yang pernah diperas ugut oleh Trump sebelum ini.


Share this:

Catat Ulasan

 
Hakcipta © 2017- Dtbn.com.my | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)